Takip Et (:

Genel

Dolar/TL kuru son 6 ayın en düşük seviyesinde uzmanlardan önemli açıklamalar

Dolar/TL kuru son ayların en düşük seviyesinde. 7.06 TL seviyelerine gerileyen dolardaki düşüşün ne kadar daha süreceği merak edilirken, uzmanlar önümüzdeki döneme ilişkin görüşlerini açıkladı.

Dolar fiyatları ve Euro fiyatları yaklaşık olarak geçtiğimiz 6 ayın en düşük seviyesini görürken; şu dakikalarda dolar kuru 7.04 TL seviyesinde, Euro fiyatları ise 8.46 TL seviyelerinde bulunuyor. Ekonomistler dolar kurunda yaşanan düşüşün sebeplerini ve kur üzerindeki olası beklentilerini değerlendirdi.

Big Para’dan Şenay Zeren’in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verdiği piyasa dostu güçlü mesajlar, Türkiye’nin risk priminin düşüşü sürdürmesi ve Türkiye’ye sıcak para girişleri ile döviz kurlarında düşüş eğilimi sürerken, dolar haftanın son işlem gününde 7.0683 TL seviyesine kadar gerileyerek 6 Ağustos 2020 tarihinden beri en düşük seviyeyi gördü. Dolar kuru, gün içerisinde en yüksek 7.1484 TL seviyesini görürken; saat 14.11 itibarıyla yüzde 0.81 oranında gerileyerek 7.0769 TL seviyesinde hareket etti.

Dolar kuru, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 7.15 TL seviyesinde hareket ederken; haftanın son işlem gününe 7.13 TL seviyesinden başlamıştı.

Dolar endeksi, şu dakikalarda yüzde 0.03 oranında yükselişle 91.50 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise şu sıralarda 1.1971 seviyelerinde hareket ediyor.

Euro 6 ayın en düşüğünde

Euro fiyatları 8.4666 TL seviyesine kadar gerileyerek, 12 Ağustos 2020 tarihinden beri en düşük seviyeyi gördü. Euro kuru şu dakikalarda ise, yüzde 0.98 oranında düşüşle 8.4684 TL seviyesinde bulunuyor. Sterlin de aynı dakikalarda 9.6784 TL seviyesinde işlem görüyor.  10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 12.91 seviyesinde, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 14.77 seviyesinde bulunuyor.

Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy, dolar kurunda yaşanan düşüş eğiliminin sebeplerini madde madde şöyle sıraladı:

TCMB’nin güçlü sıkılaştırıcı politikayı devam ettireceği mesajı vermesi. – Enflasyon artış risklerine karşı faiz artırımına gideceğini net ifade etmesi. – Türkiye CDS primlerinin düşmesi. – Reform paketi hazırlıklarının tamamlanma aşamasına geldiğine dair verilen mesajlar. – Yabancıların Dolar SAT Türk Lirası AL hareketleri ile yüklü miktarda sıcak para girişi.

Özsoy, dolar kurunda yaşanması muhtemel olası senaryolar için ise; “Eğer beklenmedik bir siyasi jeo-politik gelişme olmaz ise Şubat ayına ilişkin Dolar/TL kurunda gelebilecek muhtemel artışlar en fazla yüzde 3 ile sınırlı kalabilir. Aşağı yöndeki hareketlerde teknik göstergeler 6.80TL seviyesini işaret ediyor. Bu seviyelere iniş olsa da sadece bir test olacağını ve kalıcı olmayacağını düşünüyoruz. Mart ayı ile birlikte, muhtemelen 2021 ikinci çeyrek başlangıcı ile piyasalarda oynaklık artabilir. Bu durumdan dolar/TL kuru da etkilenerek yönün yukarı harekete dönmesi gündeme gelebilir” şeklinde belirtti.

“Bir süre daha döviz kurlarında kalıcı yükselişler zor görünüyor”

Eral Karayazıcı – Gedik Portföy Fon Yönetim Müdürü

Dolar şubat ayının ilk haftasında başta Euro’ya karşı olmak üzere gelişmiş ülkelerde değer kazanırken gelişen ülkelerde karışık bir seyre sahne oldu. Türkiye ise ocak ayında olduğu gibi pozitif ayrıştı ve ülkemizde ABD para birimi dolar yüzde 3,3 değer kaybetti. Türk Lirasının halen alternatiflerine göre, ucuz oluşu ve enflasyonun düşeceği yönündeki beklentinin kuvvetlenmesi bu seyirde belirleyici faktörler oldu.

“Kurda dengeli hareket sürecektir”

Seda Yalçınkaya Özer – İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

DolarTL’de işlemler 7.07 TL seviyesinde seyrediyor. Ilımlı kur hareketi devam ediyor. Dolar kurunda yükselen trendin oluşmasını ya da reaksiyonu yüksek hareketlerin olmasını beklemiyoruz. Kurda dengeli hareket sürecektir. Dün yerleşiklerin döviz mevduat hesaplarında satıcılı olduğunu izledik. Bu cephede katı durumun daha yumuşadığını izliyoruz.

Kasım ayından itibaren güven tesis eden kararlı adımlar TL’nin güçlenmesini destekledi. Bununla birlikte küresel piyasalarda son dönemde görece hızlanma olsa da genel olarak zayıf seyreden ABD doları kuru destekledi. Geldiğimiz noktada DolarTL yatırımcıları için yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Dolar kuru şu sıracalar cazip bir yatırım aracı olmaktan çıktı.

Yorum Yap

Serbest Piyasada Döviz Fiyatları

Dolar 8,77 liradan, euro ise 10,4150 liradan haftaya başladı.
İstanbul Kapalıçarşı’da 8,7680 liradan alınan dolar 8,77 liradan, 10,4130 liradan alınan euro ise 10,4150 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 8,74 liradan, euro ise 10,38 liradan satılmıştı.

STSO İstişare toplantısı düzenledi

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Kangal ilçesinde bulunan üyelere yönelik istişare toplantısı düzenledi.
Sivas’ ın Kangal ilçesinde bulunan Balıklı Kaplıcada düzenlenen programa Sivas TSO Başkanı Mustafa Eken, Meclis Başkanı Çetin Yıldırım, yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle ilçede faaliyet gösteren üyeler katıldı.
Başkan Mustafa Eken, 3 yıllık görev süresince yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Söz verdiğimiz gibi ilçelerimize seçimden seçime değil sık sık ziyaretler gerçekleştirerek sizlerin sorun ve sıkıntılarını dinleyerek çözüm üretiyoruz. Göreve başladıktan sonra odanın teknolojik altyapısına yönelik çalışmalara önem verdik. Kangal ilçemize ve üyelerimize yapmış olduğumuz ziyarette hem hasret gidermek hem de 3 yıllık dönemde neler yaptık, Kangallı üyelerimiz bizleri seçti gönderdi ama layık olduk mu? Kangal’a ilimize sahip çıktık mı? Bunları anlatalım istedik. 3 yıl 1 ay oldu biz göreve geleli. Odamızın tüm teknolojik altyapısını, bilgisayar sistemini, web sitesini kısaca sizlere en iyi hizmeti verecek tüm altyapıyı değiştirdik. Odamızın arşivinde bir üyemizin evrakı lazım olduğunda personelimiz inip saatlerce evrak arıyor. E-Arşivi hayata geçirdik. Odamızın tüm arşivini dijitale dönüştürdük. 250 Bin dosya dijitale aktarıldı. Odamız 5. katında bulunan restoranı komple yenileyerek Sivas’ımıza, Odamıza yakışır çok amaçlı salon yaptık. Tüm sektörlerin temsilcileri ile bir araya geliyoruz. Akaryakıtçılardan, sigortacılara, giyimden sağlık sektörüne medikalcilere kadar herkesle bir araya gelerek istişareler yapıyoruz, sorun ve sıkıntıları dinliyor ve ilgili yerlere ulaştırıyoruz. Sizlerin, seçtiğiniz üyelerin başkanın yaptığı çalışmaları sorgulamanız lazım. Seçim zamanı gelip oy istiyoruz sizlerde veriyorsunuz ama sorgulamıyorsunuz. Seçtiğiniz meclis üyelerine başkana hesap soracaksınız. Seçtik biz seni Kangal için Sivas için ne yaptın diye sorgulayın. Hiç bir şey yapmamışsa onlara bir daha oy vermeyin” dedi.

“Odamıza ait olmak üzere yeni fuar alanını yapacağız”

Başkan Eken, Kongre Fuar Alanı yapmak için Özel İdareden 49 yıllığına kiralanan alanı Bilim ve Teknoloji Üniversitesine devrettiklerini belirterek, “7 yılda yaklaşık bu alan kira bedeli ve güvenlik gideri olarak 4 Milyon lira harcanmış. Biz göreve geldiğimizin ilk yılında ya bu alana fuar alanı yapacağız yada bırakacağız dedik. İlk yıl Bilim ve Teknoloji Üniversitesi açılacak ve yer sıkıntısı vardı. Buraya talip oldular. Bu alan içerisinde 10 Milyon lira TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından her ilde olduğu gibi ilimize de yapmıştı. Bu okulu da Başkanımızla görüşecek BTÜ’ye devrettik. Fuar alanından vazgeçtik mi? Hayır söz verdik. Sivasspor tesisleri civarında Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin bize tahsis yapacak. Odamıza ait olmak üzere yeni fuar alanını yapacağız” dedi.

STSO ile STB Kangal’da Temsilcilik Açtı

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ile Sivas Ticaret Borsası (STB) Sivas’ın Kangal ilçesinde temsilcilik açtı. Başkan Mustafa Eken, ilçede bulunan üyelerin talep ve sıkıntılarını burada dinleyeceklerini söyledi.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ile Sivas Ticaret Borsası (STB) Kangal ilçesinde temsilcilik açılışı gerçekleştirdi. Sivas’ın Kangal ilçesi Ziraat Odasında gerçekleştirilen açılış programına Vali Salih Ayhan, Sivas TSO Başkanı Mustafa Eken, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Sivas TSO Meclis Başkanı Çetin Yıldırım, yönetim kurulu ve meclis üyeleri, ilçe protokolü ve üyeler katıldı. Okunan duaların ardından temsilcilik açılışı yapıldı. Sivas TSO yönetim kurulu üyesi ve Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, Sivas TSO Başkanı Mustafa Eken’e, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu’na ve Sivas TSO Meclis Başkanı Çetin Yıldırım’a günün anısına plaket takdim etti.

Kangal’da En İyi Hizmete Layık

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken burada yaptığı açıklamada “Kangal bütün ilçemizin olduğu gibi en iyi hizmete layık. Bu anlamda Odamıza gelmeden burada işlemlerini halletmeleri için daha kısa ve kolay bir şekilde halletmeleri şubemizi açıyoruz. Aynı zamanda Yönetim Kurulu üyemiz olan Kangal Ziraat Odası Başkanımız Basri Çoban Bey, hiçbir ücret talep etmeden bize bir yer tahsis etti. Temsilciliğimizde çalışacak personeli de biz Borsamızla finanse edeceğiz. Kangal’daki üyelerimizin sıkıntılarını, taleplerini buradan alacağız. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerçekten bütün ilçelerimizde ve İlimizde üyelerimize en iyi hizmeti sunmak için çalışıyoruz. Sayın Valimize de sizlerin adına teşekkür ediyorum. Programımıza katıldılar. Her zaman her yerde olan bir Valimiz, hemşehriniz olan iyi bir belediye başkanımız var. Hepimiz sizlere hizmet etmek için buradayız. Açacağımız temsilciliğimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, Rabbim birlik ve beraberlik içerisinde güzel işler yapmayı bize nasip etsin” dedi.
Vali Salih Ayhan ise, “Ticaret erbaplarımızla Kangal’da birlikteyiz. Hem Ticaret ve Sanayi Odamızla hem de Ticaret Borsamızla işbirliği içerisinde çalışmaya devam ediyoruz. Burada bulunan iş insanlarının işlemleri için Sivas’a giderek zaman kaybı yaşamaması adına temsilcilik açmak ileri görüşlülük ve vizyonel bir bakış açısının ürünüdür. Kendilerine teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Burada güçlü yapılara sahip odalarımız, üyelerine daha nitelikli hizmet sunacaklar. Hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Hisse Piyasası

Popüler Haberler